BMW och Audi lanserar nytt ljus med OLED-teknik

De tyska biltillverkarna BMW och Audi har alltid legat i framkant när det kommer till ljusteknik från bilen. De var så kallade ”early adopters” på 90-talet med när xenonlamporna blev populära. På mitten av förra decenniet började samma tyska biltillverkare experimentera med laserteknik. Det kommer därför inte som någon överraskning att det är dessa två bilföretag som utvecklar OLED-tekniken (Organisk ljus-emitterande diod).

Det som gör OLED-tekniken så revolutionerande är att den tar extremt lite plats. Det betyder att om man har OLED-ljus som baklampor så kan man öka bagageluckans utrymme. Denna typ av ljus är betydligt mindre än vanliga glödlampor. Om man vill hitta annan typ av innovativ belysning så är Uttaget.se en e-handel där man kan fynda billig och innovativ belysning.

I sin vagga var OLED-belysning inte särskilt energisnål, men idag så har man pressat ned OLED:s energislukande till en nivå i klass med vanliga lysdioder. Men OLED-ljus har andra energifördelar; det finns inga värmeproblem med denna typ av belysning vilket betyder att den inte behöver några kylelement och fläktar. Vilket gäller för både LED- och laserlampor.   

Eftersom att OLED-ljus kan komma från ett stort område så kan ljuset uppfattas som mjukare, vilket är mer skonsamt för ögonen. Tillexempel hela takbelysningen skulle kunna bestå av OLED-belysning. Än så länge är det bara BMW och Audi som har förkunnat att de ska använda sig av denna teknik, men frågan är om vi inte kommer att få se fler stora biltillverkare anamma denna teknik inom kort? Ja, den som lever får se. Du kan läsa mer om denna typ av belysning till bilar i Göteborgsposten.